Ett av de enklaste sätten att bidra ekonomiskt till någonting gott är att göra det samtidigt som du betalar med ditt kort.

I de flesta fall fungerar korten genom att en fast summa eller andel av köpesumman skänks till en eller flera organisationer varje gång du betalar med kortet. Ofta ges dessutom en fast gåva som till exempel en del av årsavgiften till organisationen.

I USA och Storbritannien är det en vanlig företeelse och exemplen på välgörenhetskort är många.

Hos brittiska The Co-operative bank kan du välja kort som ger dig möjlighet att bland annat stödja Amnesty International, Greenpeace eller Oxfam.

Hos Alpine Bank är den regionala förankringen viktig och du kan till exempel välja ett kort som stödjer lokala initiativ för utbildning, konst, miljöarbete eller hjälp till utsatta människor.

Även Bank of America har förstås många exempel inom områdena hälsa eller miljö.

I Sverige då?

enslantHär är det tunnare med exempel men det finns. Swedbank har sitt Världsnaturfondenkort där banken skänker 50 öre vid varje köptillfälle och Rädda barnen samarbetar med Handelsbanken om ett kort där du avstår från en bonus på 0,5%  per köp som går till Rädda Barnens katastroffond. Tidigare fanns även American Express Red, där du skänker pengar till kampen mot HIV i Afrika, men det kortet verkar inte längre vara möjligt att teckna sig för i Sverige.

Runda upp
I julas blev jag medveten om en annan variant; nämligen  Röda korsets spännande samarbete med vissa handlare där du kan välja att runda upp köpesumman och låta överskottet gå till Röda korsets verksamhet. Det fungerar oavsett kort, men är å andra sidan inskränkt till att gälla i vissa butiker och butikskedjor.

Låt mig få välja själv
Jag vill helst själv kunna välja vilken eller vilka organisationer som jag ska stödja, antingen genom att i förväg ange detta, men ännu hellre genom att kunna styra detta vid varje köptillfälle.

Ena gången kanske jag vill stödja Greenpeace, en annan Cancerfonden eller Stadsmissionen och ytterligare en annan gång kanske det är min lokala idrottsförening jag vill stödja.

Jag vill dessutom kunna välja hur mycket jag vill skänka. Och kan jag dessutom i vissa fall bli matchad av banken (som i Kivaexemplet), desto bättre.

Mer än goodwill att hämta
Det finns mycket goodwill att hämta för den bank eller finansiella institution som utnyttjar möjligheten för folk att hjälpa och gör det enkelt att vara god. Och jag är helt övertygad om att det för många människor även skulle påverka valet av bank.

Reblog this post [with Zemanta]