A Fistful Of Dollars: The Story of a Kiva.org Loan from Kieran Ball on Vimeo.

I den här videon får vi följa ett Kivalån från långivaren i London till mottagaren i Kambodja. Den är gjord av Kieran Ball som är frivilligarbetare för Kiva och som arbetat i Kambodja.

Mikrolån handlar enkelt uttryckt om att genom små och snabba krediter stimulera entreprenörskap, framför allt i utvecklingsländer. Mikrofinansiering är ett otroligt intressant koncept som fick mycket uppmärksamhet när Muhammed Yunus och Grameen Bank fick Nobels fredspris för sitt arbete med mikrolån i Bangladesh. Genom Kiva får du möjlighet att välja de entreprenörer du vill låna ut pengar till och så fort de har möjlighet börjar de betala tillbaka på lånet så att du sedan kan låna ut till någon annan. Under hela låneperioden kan du också få regelbundna rapporter om hur det går.

Det var genom Joakim Jardenberg på Mindpark som jag själv kom i kontakt med Kiva. Han har skrivit en del om Kiva mikrolån och även uppmuntrat till att ge bort lån i julklappp. Lite sent (eller tidigt) att göra det nu kanske, men det är ju också en perfekt födelsedagspresent.

Själv gav jag bort tre lån i julas och följer nu med spänning utvecklingen för “mina” entreprenörer.