firstdirect_live_460

Via PSST! Word of Mouth Marketing for banks and Credit Unions ser jag att brittiska telefon- och internetbanken First Direct (en del av HSBC) förra veckan lanserade en mikrosajt där man vill lyfta fram det kunderna tycker och säger om företaget; både det positiva och det negativa.

Första tanken är hurra va bra! Kul med ett stort företag, och speciellt en bank, som fattat galoppen och har modet att visa upp konversationen. Men när jag ser närmare blir jag besviken. Det är alldeles för mycket yta och design och för lite innehåll.

Sajten samlar och visar upp flöden från sociala medier samt från First Directs egen Talking Point där kunder kan lämna kommentarer och idéer. Lanseringen sker som ett resultat av en egen undersökning där drygt 2000 personer tillfrågats om hur de använder sociala medier.

Live.firstdirect.com visar att man har förstått att det finns ett värde med en öppen kommunikation och att man måste visa upp både de bra och de dåliga sakerna folk säger om företaget. Men man når inte riktigt fram. Sajten är snygg men andas för mycket kampanj och när det inte går att klicka sig vidare och se något mer kring de kommentarer som fångats upp är det lätt att bli misstänksam över om allt är äkta och fundersam över det urval som görs. Tanken att sajten i huvudsak är till för att få en klapp på axeln, medieutrymme och glada tillrop är svår att slå ifrån sig.

hsbc_reviewThe Next Web tipsar i sin artikel om sajten HSBCReviews.com där positiva och negativa tweets om HSBC visas upp och där man får se en annan bild än den som visas upp hos First Direct.

Lisa Wood från First Direct lämnar dock i en intervju på Econsultancy en del förklaringar kring hur man resonerat och säger att man planerar fortsatta aktiviteter.

Men lite synd ändå att man inte törs gå längre redan nu och göra det ordentligt.

Uppdaterat:
Läs också Per Axboms Inbillad transparens hos storbank