Via Niklas Olsson på Mapa (som också ordnat skärmdumparna) fick jag information om att brittiska MBNA, som ägs av Bank of America, nu erbjuder sina kreditkortskunder en widget för datorns skrivbord som de kallar MBNA Connect. Genom widgeten kan kunderna exempelvis se ett förenklat kontoutdrag och sätta upp bevakningar på saldo och transaktioner.

Säkerhetsmässigt kräver widgeten ett sexsiffrigt lösenord för att man ska kunna logga in. Vid autentiseringen ställs också tre frågor, där både dessa och lösenordet är helt oberoende av inloggningen till internetbanken. För att läsa mer och registrera dig för tjänsten kävs att du är kund och kan logga in.

En efterfrågad funktion
Jag gillar idén och den rimmar ganska väl med Worklights studie där 48% av bankanvändarna efterfrågar web 2.0 funktioner. Steget vidare är förstås att ta den här typen av funktion till sidor som Netvibes, iGoogle, Facebook eller var man nu kan tänkas vilja ha sin lilla widget; och att kunna styra vilken information som är lämplig att visa. På Facebook kanske vissa saker är intressanta, på din blogg kanske du vill visa kursutvecklingen för din aktieportfölj, på din Netvibessida senaste utgifterna och så vidare.

När får man skapa sin egen?
Kanske borde banken till och med erbjuda dig att enkelt skapa en egen skräddarsydd widget där du själv styr över utseende och information beroende på var den ska finnas?