Nytt år och många nya saker som ska påbörjas, vanor som ska till och ovanor som ska slipas bort. Det blev inget blogginlägg om året som gått med undantag för låtlistan men väl ett om året som kommer. Eller snarare om mål, vanor och en utmaning.

Först tre ord …

Picture by -= Bruce Berrien =- on Flickr

Jag tänker följa Chris Brogans goda exempel och hans sätt att använda tre ord som ledstjärnor för året som kommer; tre ord som ska utgöra något att hänga upp beslut och aktiviteter på, ord att destillera mer konkreta mål från och som kan stötta, uppmuntra och vägleda. Att välja tre ord som verkligen betyder något, som känns riktiga och äkta, som känns att de är jordnära och samtidigt kan omfamna mycket är inte lätt. Jag har rådbråkat mig själv de senaste dagarna och haft en lång lista på ord som jag ömsom strukit ord från och ömsom lagt till. De ord jag slutligen fastnat för är göra, utmana och omsorg.

Alltför ofta fastnar goda idéer, intentioner och planer på en papperslapp, i en to do-app eller bara som en tanke, istället för att faktiskt få en chans att utvecklas. Eller så kanske det bara blir en tumnagel. Göra är ordet som ska hjälpa mig ändra på det. Utmana hänger till en del ihop med göra, men handlar också om att prova nya saker, lära sig något nytt och inte alltid välja den bekväma, enkla vägen. I ordet omsorg väljer att jag att dels tolka in saker som att ta hand om sig själv, både kroppsligt och själsligt men främst att till nära, kära och andra medmänniskor verkligen visa kärlek, förståelse och omtänksamhet.

21-dagar

En första konkret aktivitet det går fint att knyta till alla tre ord är Yoga Journals 21-dagarsutmaning. Under en treveckorsperiod med start 9 januari kommer man att få ett dagligt tips med en meditationsövning, ett yogapass och recept på en vegetarisk måltid. Här har jag också passat på att utmana min hustru (vilket jag också tror gör det hela lättare för mig). Ett stort tipstack till min förra kollega Liv som jag gick på yoga hos under hösten. Tipset fick jag på hennes blogg.

30 punkter

Listor på hur man blir en bättre människa, hur man utvecklar sig själv, går ner i vikt, lever hälsosammare, lever drömmen eller vad det nu kan vara går det tretton på dussinet av, speciellt vid den här tiden på året, men en av de bättre jag snubblat på är 30 Things to Start Doing for Yourself. Många bra tips att ta till sig.

Och så ett citat

Det här citatet av Neale Donald Walsch gillar jag skarpt och det knyter i högsta grad an till ordet utmana.

Life begins at the end of your comfort zone.

Så nu återstår alltså bara att sätta igång. (Ord ett!)