Förra helgen var jag och min hustru i Köpenhamn. En förlängd helg; inga barn, inga planer, bara finnas till och vara.

Och det var tre helt olika dagar som vi njöt av på olika sätt. Efter att ha checkat in på hotellet på fredagen, letat sig ut till närmaste restaurang för en fet brunch och förundrat sig över att allt var stängt hamnade vi i den fantastiska parken Frederiksberg. Att det var allmänna bönedagen, en nationell helgdag, fattade vi först senare. Även om vi förstås hade våra misstankar när alla affärer var stängda och parken var full av människor på picknick.

Copenhagen – May 20 2011 – Soother Tree from Johan Bryggare on Vimeo.

Den andra dagen hamnade vi lite otippat i ett litet ockupationsståg efter att ha besökt den fantastiska fristaden Christiania. Det var gissningsvis mellan femhundra och tusen personer som tågade mot Söminendepotet, en stor ödetomt i närheten av Christiania, för att där bygga en ny fristad. Detta förmodligen som en följd av att de som bor i Christiania nu har förlorat rätten att bo i lokalerna och är tvungna att köpa loss dem för motsvarande 186 miljoner kronor.

Copenhagen May 21 2011 – Söminendepotet from Johan Bryggare on Vimeo.

Söndag, 22 maj. Vi letar oss ner mot slakthusområdet där de elva tusen löparna i Köpenhamns maraton kommer att passera längs Sönder Boulevard. Det är blåsigt och grått och vi har kommit lite för tidigt och får vänta en stund. Efter en stund börjar det dyka upp folk som radar upp sig längs gatan och flera viftar med små danska flaggor. Det susar förbi ett par killar i låga rullstolar och först fattar vi inte att de också är med i loppet. Efter en stund kommer första löparen, finländaren Mårten Boström som har ett stabilt försprång. Han blir också den som bärgar segern. Coolast var dock killen som sprang barfota. Han höll ganska bra fart och såg inte nämnvärt plågad ut trots att bara halva sträckan då var avklarad.

Copenhagen May 22 2011 – Marathon Day from Johan Bryggare on Vimeo.

Sammanfattningsvis en grymt trevlig helg där Köpenhamn gav mersmak. Bäst var nog Christiania följt av de übercoola Christianiacyklarna. Och det gedigna utbudet av ekologisk mat och dryck förstås. Här hemma ligger vi helt klart efter.